![](/media/lib/96/n-gips-280448ab5a2fd3e00d2aa024e8d9d2c9.jpg)
Co unieruchomiona kończyna robi z mózgiem
18 stycznia 2012, 07:05Zagipsowana ręka w ciągu 16 dni zmienia anatomię mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu w Zurychu stwierdzili, że gdy po unieruchomieniu osoba praworęczna zaczyna się posługiwać wyłącznie lub przede wszystkim ręką lewą, odpowiednie obszary w lewej półkuli ulegają zmniejszeniu, a związane z kompensacją rejony z półkuli prawej powiększają się.
![](/media/lib/96/n-migrena-69e1ae475ccd878b0e38842be43a3528.jpg)
Opioidowa gumka myszka
16 stycznia 2012, 15:06Opiody nie tylko usuwają ból, ale we właściwej dawce również ślady pamięciowe bólu z rdzenia kręgowego. W ten sposób eliminują kluczową przyczynę przewlekłych dolegliwości nocyceptywnych.
![](/media/lib/96/n-kopalnia-a00ff8c400bb442542c11473a45a817d.jpg)
Ocieplenie można spowolnić bez redukcji dwutlenku węgla
13 stycznia 2012, 17:30Badania zespołu naukowego pracującego pod kierunkiem Drew Shindella z Goddard Institute for Space Studies, których wyniki opublikowano w Science, wykazały, że można osiągnąć praktycznie natychmiastowe spowolnienie ocieplenia, redukując emisję metanu i sadzy
![](/media/lib/95/n-burjkhalifa-fc7befb21a6a408e2df9cbe1ce08e1cf.jpeg)
Najwyższe budynki... zapowiedzią kryzysów
11 stycznia 2012, 14:31Zdaniem Barclays Capital istnieje niezdrowa korelacja pomiędzy budową najwyższych na świecie drapaczy chmur a... kryzysami gospodarczymi. Budowę Empire State Building rozpoczęto niedługo przed wybuchem Wielkiego Kryzysu. Z kolei obecny rekordzista - Burj Khalifa - został oddany do użytku w 2010 roku, a jego budowa zaczęła się w 2004 roku.
![](/media/lib/95/n-bassiana-duperreyi-9aa13027ee3a11cb8ff13f936118b69a.jpg)
Cieplejsze gniazdo = mądrzejsza jaszczurka
11 stycznia 2012, 10:01Badając Bassiana duperreyi, górskie scynki z Australii i Tasmanii, naukowcy już wcześniej zauważyli, że rosną większe, jeśli jaja są inkubowane w wyższej temperaturze. Teraz wykazali, że są one pojętniejszymi uczniami, co może zwiększyć ich szanse na przeżycie przy ociepleniu klimatu.
![](/media/lib/95/n-george-c0283009148618653224090b67882e50.jpg)
Odkryto gatunek uznany za wymarły?
10 stycznia 2012, 15:36Badania genetyczne przeprowadzone na Yale University sugerują, że gigantyczne żółwie, o których sądzi się, że wyginęły przed 150 laty, wciąż mogą zamieszkiwać oddalone tereny archpelagu Galapagos.
![](/media/lib/95/n-philcoxia_minensis_12-c41aa96750a76d3438b72a5d9c152f35.jpg)
Podziemny lep na nicienie
10 stycznia 2012, 14:40Należąca do rodziny babkowatych Philcoxia minensis używa podziemnych lepkich minilistków do chwytania niczego niepodejrzewających nicieni. Już wcześniej na liściach znajdowano ziarna piasku i szczątki nicieni, ale dopiero Rafael Silva Oliveira z Universidade Estadual de Campinas dowiódł, że fragmenty ciał bezkręgowców nie znalazły się tu przez przypadek, ale w wyniku prowadzonego przez roślinę drapieżnego trybu życia.
![](/media/lib/89/n-grenlandia-60d8a717c6211c1a359c13b971672d1c.jpg)
Ocieplenie chroni przed epoką lodowcową
10 stycznia 2012, 11:49Ostatnie zlodowacenie zakończyło się na Ziemi około 11 000 lat temu i, zgodnie z obowiązującymi modelami astronomicznymi, za około 1500 lat powinien rozpocząć się następny okres lodowacenia. Jednak, jak pokazują badania, poziom dwutlenku węgla w atmosferze jest tak duży, że kolejne zlodowacenie może zostać przesunięte w czasie o dziesiątki tysięcy lat.
![](/media/lib/95/n-zbieranie-probek-w-masywie-hochschwab-973e32ab12f8216282bf2c9d43fcf9a7.jpg)
Zmiana klimatu wymusza migrację górskich roślin
10 stycznia 2012, 07:00Jeśli lata nadal będą coraz cieplejsze, może zniknąć wiele roślin piętra alpejskiego, w tym szarotki. Rośliny z tego piętra są wypychane na wyżej położone obszary przez gatunki, które dobrze sobie radzą przy wyższych wskazaniach termometrów. Artykuł nt. zmian roślinności górskiej w Europie ukazał się w Nature Climate Change.
![](/media/lib/95/n-camembert-d6a5bca94c4a683f2312962ebd7dfc60.jpg)
Materiał jak skórka camemberta
9 stycznia 2012, 15:30Do czego przydaje się skórka sera pleśniowego, poza dostarczaniem niezapomnianych wrażeń smakowych oraz utrzymywaniem gomułki w całości i poza zasięgiem niepożądanych mikroorganizmów? Okazuje się, że może być inspiracją dla projektantów nowych materiałów, w tym przypadku podlegającego samooczyszczaniu (Proceedings of the National Academy of Sciences).